Arva Logo Grønn

Veronika slår et slag for elfaget

Da datteren til Veronika gikk i andre klasse, tok hun med seg vennegruppen hennes på jobb for å lære dem om strøm. Og hjelpemiddelet? Det var en potet.

– Vi satte pinner av forskjellige metaller i en potet og brukte små kabler for å få lys i en liten lampe. Det var litt morsomt, og to av ungene som deltok har faktisk tatt kontakt med meg et par ganger i ettertid for å snakke om det, sier Veronika Wiik.

 – Arbeidet med å rekruttere nye folk til elbransjen bør starte tidlig. Vi må skape en bevissthet rundt faget og mulighetene som er der.

Veronikas brennende engasjement for tidlig rekruttering har ført til et samarbeid med Ungt Entreprenørskap i Nordland og Troms. Sammen skal de se på hvilke prosjekter de ønsker å gjennomføre med forskjellige barne- og ungdomsskoler for å belyse elfaget og øke interessen blant elevene. Målet er at dette på sikt kan føre til at flere vurderer yrkesveien når de skal fortsette skolegangen.

Se alle våre ledige stillinger her.

Montørene er nettselskapets viktigste verktøy

Veronika er driftsingeniør, og har jobbet i Arva og det som tidligere var Nordlandsnett siden 2015. Jobben hennes er å følge med på det som skjer i strømnettet i sanntid i områdene rundt Bodø, Lurøy, Rødøy og Træna. Selv om hun ikke er ute i felten og jobber, har hun god forståelse av hvordan det er å være det og hva som må til. Hun har nemlig bakgrunn som både elektriker og høyspentmontør, noe som gjør at hun har ekstra god forståelse av faget sitt og hvordan problemer kan løses.

– Selv om man har rett bakgrunn som ingeniør, mener jeg det er viktig å kjenne nettet og forstå årsaken til at en feil oppstår. Er det snakk om kortslutning, overbelastning eller kanskje kuldeperiode? Det handler om å vite hva man skal gjøre, og da er yrkesutdanningen gull verdt, forklarer Veronika.

Det at hun selv har erfart hvor nyttig et fagbrev kan være, har gjort det til en kampsak for henne å slå et slag for montørene, som hun kaller nettselskapets viktigste verktøy.

– Vi har et ansvar i samfunnet om å få løftet montørene opp og frem og vise at vi har behov for dem. Vi kan ikke sitte flere ingeniører på et kontor uten noen til å gjennomføre arbeidet ute i felten, påpeker hun.

Ingen dag er lik

Det er kanskje en klisje å si at ingen dager er like, men for Veronika og hennes kollegaer er det nettopp sånn. De vet sjelden hva som venter dem når de går på jobb om morgenen.

Veronika kan snakke lenge om forskjellige tema og potensielle utfordringer som kan oppstå i løpet av en dag. Hun nevner ting som å snu på faser, lavspenning, høyspenning, jordfeil, master, KILE og kabler. Det er tydelig at hun er engasjert og glad i faget sitt, en ildsjel som ønsker å dele kunnskap og erfaring og vise andre hvor stilig det faktisk er.

– Det er et veldig interessant fag vi holder på med. Jeg er veldig glad for at jeg har den utdanningen jeg har.

Samarbeidet med Ungt Entreprenørskap og arbeidet med rekruttering har så vidt begynt, men Veronika gleder seg til å komme i gang med å spre elglede i tiden fremover.

Del :

Facebook
LinkedIn
Email
Print

Sammen for et elektrisk Nord-Norge

Kontakt oss eller finn ut mer på