I Smart Senja-prosjektet møtes næringslivet, akademia og innbyggerne. Den felles drømmen er å skape en av de smarteste øyrikene i verden.
– Grunnen til at jeg ville jobbe med dette, er at det handler om innovasjon. Vi ser at det er behov for mer strøm generelt i samfunnet. På Senja er det spesielt stort behov, spesielt med tanke på havbruksindustrien og annen industri som er der. Da gjelder det å tenke helt nytt, sier prosjektleder i Arva, Julien Moisan (39).
Den franske sivilingeniøren snakker om Smart Senja – et vitalt pilotprosjekt for det grønne skiftet i Nord-Norge og globalt.
Smart Senja-prosjektet ble offisielt åpnet i februar 2020 og skal pågå frem til 2025. To år inn i prosjektet har Arva med sine samarbeidspartnere oppnådd flere milepæler.

Norges største batteri
Blant annet er Norges største batteri (2 MWh) er installert på Husøy, i tillegg til et stort batteri (0,8 MWh) i Senjahopen. Disse batteriene skal bidra til å øke forsyningskvaliteten for sluttkundene ved å sørge for en mest mulig stabil spenningskvalitet, og i tillegg kan de sørge for at hele lokalsamfunnet kan være forsynt med strøm fra batteriet dersom kraftnettet er nede.
– Vi er godt i gang med prosjektet. Vi snakker om smarte strømmålere, hvor husholdningene får muligheten til å bidra i det lokale markedet. De kan justere temperaturen på varmekabler og i varmtvannstanken, og dette kan i tillegg synkroniseres med strømbehovet til næringslivet. Vi har installert batterier som lader seg opp når det ikke er behov for så mye strøm, som for eksempel midt på natten, og leverer høy effekt når det er behov for det. Vi ser også på å installere solcellepaneler, som også vil generere strøm og bidra lokalt, sier Moisan.
⇒ Se alle våre ledige stillinger her.
Masse muligheter
Den kunnskapsrike franskmannen er udannet sivilingeniør fra NTNU innen petroleumsteknikk. Nå har han jobbet i Arva i rundt to år, og hele veien med Smart Senja.
– Det er muligheter til å adoptere det til alle samfunn, spesielt steder der det er behov for mer strøm og større kapasitet i kraftnettet. Vi må satse på fornybar energi og se ting i sammenheng, tenke smartere om hvordan vi bruker energien vår, forklarer han.

Samarbeid gir resultater
Smart Senja-prosjektet gjennomføres på lag med lokalbefolkning og akademia.
–Eksempelvis strømavbruddene hos lokalbefolkningen har vært en stor utfordring på Senja, og det har vært vanskelig å finne nøyaktig årsak. Da har Arva og UiT Norges arktiske universitet hatt et tett samarbeid, hvor Arva har bidratt med kunnskap om kraftnettet og UiT har brukt sin kompetanse for å utvikle en metode som kan predikere feil i strømnettet ved bruk av maskinlæring. Dette er et arbeid som har fått stor oppmerksomhet internasjonalt, sier Odin Foldvik Eikeland, stipendiat ved UiT.
Prosjektet har allerede skrevet historie ved flere anledninger.
– I juni 2020 gjennomførte man Norges første kommersielle transaksjon for utkobling av strømforbruk. Da fikk de lokale fiskeindustriene Nergård og Brødrene Karlsen betalt for å ikke bruke strøm. Dette konseptet vil være et viktig steg for å sikre mer stabil strømforsyning i de kritiske vintermånedene når strømforbruket er høyt, utdyper han.
Ut over vinteren har flere private husholdninger også fått betalt for å koble ut strømmen, med lovende resultater etter forsøket.
– Det har vært spennende å se hvor engasjerte lokalbefolkningen har vært i dette prosjektet. Et viktig mandat i Smart Senja-prosjektet er at vi skal forske og utvikle nye løsninger sammen med de lokale. Dette samarbeidet har vært helt unikt, og vi ser frem til videre dialog for å utvikle løsningene, forklarer Foldvik Eikeland.


Teknologi og lokalt engasjement
Både Foldvik Eikeland og Julien Moisan, som har arbeidet tett i prosjektet, er opptatt av å løfte fram bidraget til lokalbefolkningen på Senja som en avgjørende faktor for suksess, i tillegg til banebrytende teknologi.
– Kommer det grønne skiftet for sent?
– Vi trenger flere som jobber med det. Det er det som er poenget. Med den rollen som kraftbransjen har nå, og det pågående grønne skiftet, er alt med ny teknologi kjempespennende. For meg som ingeniør er det veldig artig å se hvordan vi kan bruke smarte enheter. Teknologi som 5G forsterker denne utviklingen. Det er masse muligheter som ikke helt er satt på plass ennå, sier Julien Moisan.
